Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

 College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Amersfoort, 02 september 2004.

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA en Amersfoort.cc graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding:

De raadsvergadering van 31 augustus ging o.a. over de Hamerstukken 4 /m 15 m.b.t. planschades. Inmiddels heeft de VVD ( Schulten / Voogt ) hierover schriftelijke vragen gesteld.

Tijdens de behandeling in de raad viel ons op dat de wethouder van Financiën opmerkte dat de afgelopen vijf ( 5 ) jaren ten minste 90 % van de planschades verrekend zijn met de aanvragende private partij ( projectontwikkelaar enz. ) voor de wijziging van het bestemmingsplan en dat ze absoluut niet zijn betaald uit de Algemene Middelen.

Wij hebben hier over de volgende vragen:

  1. Kan het college ons een opgave geven van de laatste vijf jaar (per jaar) van de bedragen van de geclaimde planschades en tevens een apart overzicht (per jaar) van de uiteindelijk gehonoreerde bedragen van de planschades, zulks gerubriceerd naar bestemmingsplan-wijziging ?
  2. Kan het college tevens aangeven van de laatste vijf jaar (per jaar) welk bedrag van deze gehonoreerde planschades ten laste is gekomen van de Algemene Middelen en welk bedrag (per jaar) is doorberekend aan de (met name genoemde) aanvrager van de bestemmingsplan wijziging ?
  3. Is het college bereid telkens bij elke volgende aanvraag aan te geven op welke wijze zij meent mogelijke planschade te verhalen, dit als aanvulling op de toezegging dat de raad desgewenst (vertrouwelijk) inzicht kan krijgen in de te verwachten planschade?

Overigens moet ons van het hart dat de door het college gebruikte argumentatie m.b.t. het niet openbaar maken van verwachte planschade riekt naar oneigenlijk bestuur. Een rechtvaardige overheid is niet bang inzicht te geven in de gevolgen van haar handelen, zodat op basis daarvan burgers in de gelegenheid zijn hun gerechtvaardigde claims in te dienen. Immers, waar een burger wel kien genoeg is om zijn recht te halen en planschade te claimen, laat u burgers die niet zo doortastend zijn bewust in de kou staan (hetgeen onverlet laat of in een uiteindelijke procedure claims daadwerkelijk worden gehonoreerd).

De gemeente krijgt daarmee een ongewenste rol als projectontwikkelaar, dan wel treedt op als belangenbehartiger van projectontwikkelaars, die immers de gevolgen van de planschade in hun plannen dienen te betrekken en doorberekend te krijgen.
Een overheid die in het openbaar bestuur bewust feiten verbergt, zijn onafhankelijkheid naar believen ter zijde schuift en individuele burgers bewust op achterstand zet is voor ons niet acceptabel.

Namens de fracties van BPA en Amersfoort.cc.

Hans van Wegen

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. .. 2004).

__________________________________________________________________________________

1. In het algemeen worden er door verzoekers van planschadevergoedingen geen bedragen genoemd. In het handjevol gevallen dat dit wel gebeurt, is het gevraagde bedrag (meestal) een veelvoud van het uiteindelijk toegewezen bedrag.

De beantwoording van vraag 1 (tweede deel) en vraag 2 hebben wij in onderstaand overzicht gebundeld.

In de eerste kolom worden de betreffende bestemmingsplannen of vrijstelling van de bepalingen daarvan welke ten grondslag liggen aan de toewijzing van de verzoeken vermeld (met daarachter tussen haakjes het aantal objecten), in de tweede kolom de toegekende bedragen.

In de derde en vierde kolom staat respectievelijk vermeld of de bedragen (in € ) ten laste van de grondexploitatie dan wel ten laste van derden zijn gekomen.

Totaal: E 697.705,00 E 580.267,00 E 117.438,00

 

 

 

 

 

Voor de volledigheid staan in onderstaand overzicht de verzoeken vermeld die in de periode 1999 tot 2004 zijn afgewezen (tussen haakjes staat het aantal objecten vermeld).

 

1999

CSG Noord (4)

CSG Zuid (1)

 

2000

Schothorst (3)

verbreding Bunschoterstraat (1)

CSG (1)

 

2001

-

 

2002

Nijenstede ( 6)

Amersfoort Noord (3)

De Ham (1)

Berg (1)

Bieshaar Zuid (1)

 

2003

CSG Kern (2)

Berg (2)

Langenoord (1)

CSG Zuid (1)

Soesterkwartier (1)

 

 

 

3. Het is ons beleid om bij ieder verzoek om vrijstelling dan wel bestemmingplanwijziging een beoordeling te maken van mogelijke planschade. Indien sprake is van een particuliere planontwikkeling, dan zal getracht worden om de mogelijke planschade te verhalen op de betreffende aanvrager.